Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto orzechowo-czekoladowe

Składniki:

  • 15 dkg łuskanych orzechów laskowych
  • 10 dkg masła
  • 15 dkg masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 stołowa łyżka rumu
  • 4 stołowe łyżki miąższu bułki
  • drobno utłuczony gożdzik
  • cukier puder do posypania ciasta
  • dżem morelowy lub brzoskwiniowy

    Sposób przyrządzenia:
    Orzechy uprażyć zdjąć skórkę, zemleć drobno w młynku. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Stale ucierając dodawać po jednym żółtku. Pół tabliczki czekolady roztopić w garnuszku na małym ogniu. Dodać rum i starannie wymieszać, ostudzić i dodać do masy z cukru, masła i żółtek. Dodać zmielone orzechy bułkę i drobno utłuczony goździk. Z białek ubić na sztywno pianę i połączyć z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać /nie miksować/. Do tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką przekładamy ciasto. Wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika w temperaturze 200 stopni i pieczemy około 30 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy na dwie części .Wierzch jednej z nich smarujemy dżemem i przykrywamy drugą częścią. Upieczone gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Można podawać polane czekoladą z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *