Składniki:
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 2 szklanki pszennej mąki
- 2 szklanki cukru
- kostka masła – 20 dag
- 4 jajka
- czubata łyżeczka cynamonu
- ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- czubata łyżeczka sody
- szczypta soli
- pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
- pół szklanki rodzynek
- masło i tarta bułka do formy
- cukier puder do posypania
- blacha 30x30x8 cm
Sposób przyrządzenia:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska