Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto marchewkowe*

Składniki:

  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanki pszennej mąki
  • 2 szklanki cukru
  • kostka masła – 20 dag
  • 4 jajka
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • ćwierć łyżeczki imbiru w proszku
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • pół szklanki łuskanych orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • masło i tarta bułka do formy
  • cukier puder do posypania
  • blacha 30x30x8 cm

Sposób przyrządzenia:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok .Masło rozpuszczamy w rondelku i lekko studzimy. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki. Mąkę mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę – powinna zwiększyć swoją objętości 3
razy i zmienić kolor na prawie biały. Do masy jajeczne dodajemy mąkę, marchewkę oraz przestudzone masło, odsączone rodzynki i orzechy. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Piekę około 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *