Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto kawowe-marmurek

ciastokawowe0nw.jpg

Składniki:


  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 25dag margaryny
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • szklanka śmietany
  • 4 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki Amaretto
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 4 łyżki (karmelizowanych) pestek słonecznika lub orzechów

Polewa:

  • Szklanka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki kakao

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po kolei żółtka, połowę mąki, śmietanę i likier. Dobrze wymieszać. Z białek, z odrobiną cukru ubić bardzo sztywną pianę, dodać do ciasta razem z resztą mąki. Delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać przesianą ( lub rozpuszczone w niewielkiej ilości mleka) kawę i kakao oraz posiekane pestki/orzechy. Wymieszać i wlać do jasnego ciasta już nie mieszając. Całe ciasto umieścić w tortownicy ( 26cm.) wysmarowanej tłuszczem. Piec w nagrzanym piekarniku ( 160-180°C ) ok. 45-50 min.( sprawdzać patyczkiem ). Ciasto wyłożyć do góry nogami. Gdy przestygnie, wylać na nie gestniejącą polewę i rozprowadzić szpatułką po wierzchu i po bokach. Biała dekoracja zrobiona jest z polewy gotowej, ponieważ niewiele jej potrzeba i można użyc dowolnej.
Wykonanie polewy:
Kakao i kawę rozpuścić w małej ilości mleka, wlać do reszty, dodać resztę składników i mieszając gotować ok. 3-4 minut.
To ciasto ( bez kawy i kakao ) znakomicie nadaje się na torty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *