Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto imbirowe z jabłkami

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suchego imbiru
  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 20 dag masła
  • masło i bułka tarta do formy
  • 2 winne jabłka

Sposób wykonania:
Całe jajka wbić do miseczka, dodać cukier i ubić po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z imbirem oraz proszkiem do pieczenia.
Na końcu do ciasta wlać gorące roztopione masło, dokładnie wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Następnie obrane jabłka pokroić w ósemki usuwając gniazda nasienne i ułożyć je na cieście.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piec około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *