Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto dyniowe bez jajek

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag cukru
  • 25 dag tłuszczu
  • ½ margaryny
  • 7 dag drożdży
  • olejek migdałowy
  • 37 dag dyni
  • 1,5 szkl. mleka
  •  

Sposób wykonania:
Obrana dynię pokroić w kostkę po czym zalać ją 1 szklanką mleka i rozgotować na małym ogniu.
W między czasie drożdże rozpuścić w pozostali mleku oraz z dodatkiem łyżeczki cukru, odstawić do wyrośnięcia.
Następnie do maki wlać drożdżowy rozczyn, cukier, olejek, dynię oraz roztopiony tłuszcz.
Całość dokładnie wymieszać i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wówczas wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut. Ciasto po upieczeniu mozna przekroić na dwa płaty i przełożyć je ulubionym kremem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *