Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:

  • ½ szkl. oleju
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży
  • ½ kg mąki
  • 300 g truskawek

Sposób wykonania:

  1. Drożdże rozkruszyć i zalać je mlekiem, dodać jeszcze olej, sól oraz cukier i odstawić na noc.
    Następnego dnia dodać jajka, nie mieszając ostawić pod przykryciem ponownie na noc.
    Na drugi dzień dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać, odstawić do wyrośnięcia.
    W między czasie truskawki przekroić na połówki i ułożyć na dnie formy.
    Wyłożyć na nie ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *