Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto czekoladowo-figowe

Składniki:

  • 60 dag gorzkiej czekolady
  • 35 fig
  • 35 dag masła
  • 6 jajek
  • 15 dag cukru pudru
  • 10 dag maki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 dag masła

    Sposób wykonania:

    Czekoladę oraz masło roztopić po czym dodać żółtka, cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać i dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Następnie połowę ciasta wylać do formy wyłożonej papierem pergaminowym i wsmarowanym masłem.
    Resztę ciasta wymieszać z pokrojonymi figami i również wlać do formy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut.
    Po 20 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *