Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto cytrynowo-czekoladowe

Składniki:

  • 300 g gotowanej babki piaskowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki miodu
  • kieliszek alkoholu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ szkl. kefiru
  • 5 łyzek cukru pudru
  • ¼ łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 120 g masła
  • gotowa polewa czekoladowa
  • kilka galaretek

Sposób wykonania:

  1. Kawę zalać 2/3 szklankami gorącej wody po czym doprawić do smaku miodem, alkoholem i sokiem z cytryny.
    Powstałym ponczem namoczyć ciasto, które wcześniej pokroić na 3 blaty.
    Następnie masło utrzeć z dodatkiem cukru pudru po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo kefir oraz skórkę z cytryny.
    Powstałym kremem przełożyć blaty ciasta.
    Wierzch oraz boki polać rozpuszczoną polewą i udekorować galaretkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *