Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto arabskie

Składniki:
• 10 dag wiórków kokosowych
• 2 szklanki kaszy manny
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 torebka cukru waniliowego
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 szklanka mleka
• 20 dag masła na syrop:
• 2 szklanki cukru
• 1 szklanka wody
• 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przyrządzenia:
1. Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko wyrabiamy.
2. Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, kroimy na niewielkie trójkąty lub kwadraty.
3. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ciasto ok. 45 minut.
4. Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Upieczone ciasto zalewamy ostudzonym syropem. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy ciastka z blaszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *