Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto agrestowe

Składniki:

    Ciasto:

    • 1/2 szklanki mleka
    • 25 dag mąki
    • 2 łyżki cukru
    • skórka otarta z jednej cytryny
    • szczypta soli
    • 2 dag drożdży
    • 1 jajko
    • tłuszcz do wysmarowania formy

    Nadzienie:

    • 1 kg zielonego agrestu
    • 12 dag cukru
    • 2 sucharki
    • 15 dag miękkiego masła
    • 4 jajka
    • 3 łyżki mąki
    • 125 ml śmietany kremówki
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • szczypta soli


    Sposób przyrządzenia:
    Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, skórką cytrynową i szczyptą soli. W środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, przelać w zagłębienie, wymieszać z niedużą ilością mąki, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia (30 – 35 min.). Agrest umyć, pozbawić ogonków. Dwie szklanki wody zagotować z trzema łyżkami cukru. Obgotować agrest (ok. 5 min.). Osączyć. Ciasto ponownie zagnieść. Blachę do pieczenia (30X40 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać mąką. Ciasto rozwałkować na blasze, brzegi zawinąć do góry. Ponownie odstawić w cieple miejsce na 12 min do wyrośnięcia. Sucharki pokruszyć. Ciasto posypać okruchami, na wierzchu ułożyć osączony agrest (w jednej warstwie). Przygotować polewę. Miękkie masło utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru na jednolitą puszystą masę. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijać jajka, na koniec dodać mąkę, śmietanę, cynamon i szczyptę soli. Z polewy zrobić na cieście kleksy. Piec 30 – 35 min. w temperaturze 200 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *