Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto Eweliny

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • kostka margaryny
  • kisiel
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 słoiki powideł śliwkowych
  • 1 szkl. cukru
  • kakao

Sposób wykonania:

  1. Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka, 3 łyżki cukru oraz proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wyrobić i podzielić na 2 części.
    Jedną częścią wylepić do fory i posmarować powidłami  a do drugiej dodać kakao i 3.4 rozłożyć na powidłach.
    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i kisielu i rozsmarować na ciemnym cieście.
    Resztę ciasta pokruszyć na wierzchu i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *