Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciastka z kawałkami jabłek

Składniki;

  • 30 dag mąki
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżką cukru pudru jabłka
  • cynamon
  • białko
  • cukier

    Sposób wykonania:

    1. Margarynę posiekać razem z mąką po czym dodać żółtka, jajko, śmietanę, pokruszone drożdże, szczyptę soli oraz cukier puder.
      Całość dokładnie wyrobić, owinąć w folię aluminiową wstawić na noc do lodówki.
      Następnego dnia obrane jabłka pokroić na kawałki, które posypać cynamonem.
      Ciasto rozwałkować i wyciąć z niego kółka.
      Na każdym położyć kawałek jabłka i złożyć na pół.
      Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
      Na koniec wierzch ciastek posmarować jeszcze roztrzepanym białkiem  i posypać cukrem.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni piec aż się zarumienia.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *