Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka z makiem Mileny

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  pół szklanki cukru pudru
  •  1/4 szkl. maku
  •  2 żółtka
  •  pół kostki masła
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać  z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz makiem.
    Wówczas dodać do niej posiekane masło, śmietanę i żółtka.
    Całość dokładnie zagnieść na gładkie ciasto.
    Uformować z niego kule i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować.
    Foremkami wyciąć ciasteczka o różnych kształtach.
    Jeśli nie mamy foremek możemy wyciąć kółka szklanką.
    Ułożyć ciastka na blasze i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
    Piec na złoty kolor.

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *