Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka z bezą

Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 1 kostka masła
• 1/3 szklanki cukru
• 3 żółtka
• cukier waniliowy
lukier:
• 3 białka
• 25 dag cukru pudru
• powidło śliwkowe do przekładania

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Wałkujemy ciasto na placek grubości 3 mm i wykrawamy małą szklanką lub kieliszkiem kółka, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce.
Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec cukier puder. Powstałym lukrem smarujemy każde ciastko. Wkładamy je do pieca, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
Wystudzone ciastka zlepiamy po dwa smarując je powidłem.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *