Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka pomarańczowe

Składniki:

 

  • 20 dag cukru
  • 35 dag mąki
  • 1 kostka masła (25 dag)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 pomarańcza

 

 

Sposób wykonania:
Cukier, cukier waniliowy, jogurt, masło oraz proszek do pieczenia ścieramy na jednolitą masę. Pomarańcze sparzyć i otrzeć skórkę.
Do masy dodać skórkę pomarańczową oraz mąkę i zagnieść ciasto aby było elastyczne i miękkie.
Z ciasta formujemy małe walki które pociąc na ukośne kawalki i lekko je spłaszczyć. Wykładamy blasze papierem do pieczenia i układamy krążki.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min na złoty kolor.
Na sam koniec ciasteczka można udekorować czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *