Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka pełne maku

Składniki:

  • 13 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 3 dag maku
  • 7 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Dodać masło i razem z mąką dokładnie posiekać.
Następnie dodać mleko, żółtko, cukier puder oraz mak.
Całość dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.
Rozwałkować go na 3 ml placek i foremkami wyciąć ciasteczka.
Ułożyć je na blasze wyłożonym papierem pergaminowym.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 8 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *