Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka dtożdżowe z cynamonem i powidłami*

Składniki:
½ kostki drożdży  (50 g)
¾ szklanki cukru
2 i ½ szklanki letniego mleka
½ łyżeczki soli
7 szklanki mąki
2/3 kostki rozpuszczonej margaryny
Na farsz:
cynamon
powidła
cukier
rozpuszczona margaryna
Sposób przyrządzenia:
Drożdże, mleko, cukier wymieszać i poczekać aż zacznie bąbelkować. Połączyć składniki i dobrze wyrobić. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, rozwałkować i posmarować margaryną. Posypać cynamonem i cukrem lub posmarować powidłami. Zawinąć w rulon o odkrawać 1 cm odcinki. Lekko spłaszczać i układać na wysmarowanej blasze.
Można posmarować białkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 8 minut.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Anna Muchowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *