Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka drożdżowe z konfiturami

Składniki:

  • 12 łyżek masła
  • 1 1/5 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 20 dag drożdży
  • 2łyzki śmietany
  • 1 szkl. marmolady

    Sposób wykonania:
    Mąkę wymieszać razem z masłem 2 jajkami, śmietaną oraz drożdżami rozpuszczonymi w odrobinie wody.
    Całość dokładnie zagnieść po czym ciasto cienko rozwałkować.
    Następnie pokroić ciasto na duże kwadry, które posmarować marmoladą.
    Każdy kwadrat złożyć trzykrotnie.
    Ułożyć ciastka na blasze wysmarowaną masłem i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciastka podrosną posmarować je roztrzepanym jajkiem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *