Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasteczka Wielkanocne

Składniki:
Ciasto:
10 dkg margaryny
2 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka zmiksowanych bananów
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Lukier:
1, 5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
3 kolory barwnika spożywczego
posiekane i połówki orzechów, wiórkami kokosowymi, kolorowa posypka itp. ozdoby cukiernicze

Sposób przyrządzenia:
Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Jajka wybić do miski, skłócić trzepaczką, dodać banany, rozpuszczoną margarynę, cukier i sól, dokładnie wymieszać, dodać mąkę z sodą, wyrobić na jednolitą, sprężystą masę. Ciasto rozwałkować do grubości około 5 mm i wykrawać z niego ciasteczka o różnych kształtach. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 20 minut, schłodzić.
Przygotować lukier. Mleko rozmieszać z cukrem pudrem, podzielić lukier na 3 części, zabarwić barwnikiem spożywczym.. Schłodzone ciasteczka posmarować lukrem, obsypać dodatkami, odstawić aż lukier stężeje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *