Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrust, faworki – polska tradycja

Skład:
300 g mąki
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
2 łyżki masła
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
ok. 1 kg smalcu do smażenia;
cukier puder do posypania faworków
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, masło, żółtka, szczyptę soli, cukier puder i spirytus. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto i wybić drewnianym wałkiem. Odstawić na 1 godz. do lodówki.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na grubość 2 mm, pokroić w paski szerokości 3 cm i długości 10-15 cm. Każdy pasek przeciąć w środku wzdłuż na długość 5-6 cm i przez to nacięcie przewinąć koniec paska.
W dużym, płaskim garnku rozgrzać smalec. Wrzucić na próbkę 1 faworek. Jeśli szybko wypłynie na wierzch i zrumieni się na jasnozłoty kolor, można smażyć pozostałe. W przeciwnym wypadku mocniej podgrzac smalec. Smażyć po kilka faworków i po lekkim zrumienieniu z jednej strony, odwrócic widelcem na druga strone.
Wyjmować łyżką cedzakową, układać na papierowych serwetkach. Po osączeniu z tłuszczu gorące faworki posypać przez sitko cukrem pudrem.

Na podstawie: Encyklopedia sztuki kulinarnej

1 comment for “Chrust, faworki – polska tradycja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *