Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chrupiące ciasteczka energetyczne

Składniki:

    • 60 ml oleju roślinnego
    • 90 ml płynnego miodu
    • 2,5 dkg brązowego cukru
    • 15 dkg płatków owsianych
    • 5 dkg ziaren słonecznika
    • 2,5 dkg ziaren sezamu
    • 2,5 dkg wiórek kokosowych
    • 5 dkg pokrojonych drobno suszonych moreli
    • 5 dkg rodzynek


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu rozgrzać lekko olej i miód, przelać do miski, dodać pozostałe składniki, bardzo dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do niedużej , wyłożonej pergaminem formy do pieczenia ( ja używam formy 28 x 18 cm) dokładnie ugnieść. Tak przygotowaną masę pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Upieczone ciasto lekko schłodzić i używając długiego noża pokroić na nieduże prostokąty. Ciastka ułożyć na siarce aby równomiernie wystygły i podsuszyły się. Przechowywać w hermetycznym pojemniku lub zawinięte pojedynczo w folię aluminiową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *