Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chlebek orzechowy z borówkami

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
  • 1 jajo
  • 100 g tartych lub drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g umytych i przebranych borówek
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przyrządzenia:
Podłużną formę (20 cm) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 "C. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia do miski. Posypać cukrem i solą, rozłożyć na mące ciasto pokrojone w płatki. Wymieszać wszystkie składniki tak, aby powstała grudkowata masa. Sok pomarańczowy wymieszać ze skórką pomarańczową i rozmąconym jajem, wylać na ciasto i lekko wymieszać. Dodać pokrojone orzechy i borówki; wymieszać lekko i przełożyć ciasto do formy. Wygładzić powierzchnię.
Piec na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 1/2 godziny. Gotowe ciasto odstawić na 12 godzin, żeby dało się łatwiej pokroić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *