Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chilli con carne

Składniki:


• 2 średnie cebule,
• ząbek czosnku,
• oliwa z oliwek
• 2 płaskie łyżki chilli w proszku,
• czubata łyżeczka kminu w proszku lub potłuczonego,
• morska sól,
• świeżo mielony pieprz,
• pół kg łopatki wolowej, zmielić,
• 20 dag suszonych pomidorów, w oliwie,
• 1 świeże czerwone chilli posiekane bez pestek
• 40 dag pomidorów w kostce z puszki (bez przypraw),
• pół laski cynamonu,
• lampka od wina wody,
• 40 dag czerwonej fasoli z puszki (bez przypraw), odlać.

Wykonanie:
Jeśli robisz w piekarniku, należy go nagrzać do 150 C. Posiekać ręcznie lub w procesorze cebulę i czosnek, zaszklić na patelni w malej ilości oliwy. Dodać chilli w proszku i kmin i troszkę soli/pieprzu. Dodać mielone mięso, dusić do zbrązowienia mieszając. Pomidory w oliwie umieścić w procesorze, dodać papryczkę i miksować na pastę.
Dodać pastę do mięsa oraz pomidory z puszki, cynamon w całości i wodę. Doprawić do smaku, jeśli trzeba. Doprowadzić do wrzenia, pokryć pergaminem i pokrywką. Dusić tak na najmniejszym ogniu 1,5 godz. albo wstawić do nagrzanego piekarnika na 1,5 godz. Na pół godziny przed końcem dodać odcedzoną fasolę, dusić do końca.

6-8 porcji, przygotowanie 5 min. duszenie 1,50 min. Łatwe.

1 comment for “Chilli con carne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *