Chłodnik ogórkowy Bożeny
Chłodnik ogórkowy Bożeny0 out of 5 based on 0 voters.
Nie ma nic lepszego na obiad w upalne dni, niż orzeźwiający chłodnik ogórkowy. Aby go wykonać będziesz potrzebować: ogórków, kefiru, czosnku i koperku.
Składniki:
- 8 ogórków gruntowych
- 2 szkl jogurtu naturalnego
- 1 szkl kefiru
- ½ pęczka szczypiorku
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól

Sposób wykonania:
-
Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przełożyć je do dużej miski.Dodać jogurt naturalny oraz kefir.Wrzucić posiekany szczypiorek oraz koperek.Dodać jeszcze obrany ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Chłodniki
- Opublikowano: środa, 02, czerwiec 2021 23:28
- Monia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa