Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cepeliny (pyzy) z mięsem

 

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków surowych
  • 4 duże ziemniaki ugotowane i obrane

Nadzienie:

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, majeranek

Sos:

  • 10 dag boczku
  • 1 cebula
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Zetrzyj drobniutko ziemniaki surowe, rozgnieć ugotowane. Wymieszaj, posól. Podsmaż cebulę, dodaj mięso. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Weź sporą garść ciasta, spłaszcz i wypełnij wzdłuż zimnym farszem, uformuj rodzaj cygara. To samo powtórz z resztą ciasta i farszu. Cepeliny gotuj 25 minut w osolonej wodzie. Podsmaż cebulę i boczek, dodaj śmietanę, przypraw. Sosem polej cepeliny.

2 comments for “Cepeliny (pyzy) z mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *