Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cebulowe pyzy

Składniki:

  • 8 łyżek mąki
  • 4 ziemniaki
  • jajko
  • 1 łyżka mąka ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól
  • 5 cebul
  • 2 łyżki oleju
  • 20dag. boczku
  • 200ml kremówki
  • 1/4 szkl. mleka

    Sposób przyrządzenia
    Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki i połowę mleka. Składniki wymieszać. Boczek pokroić i wysmażyć na oleju. Wrzucić pokrojoną jedną cebulę i zeszklić. Trzy łyżki odłożyć, a resztę dodać do masy ziemniaczanej. Wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Formować pyzy i gotować 5 minut w osolonym wrzątku. Pozostałe cebule pokroić w krążki i zagotować ze śmietaną, resztą mleka i odłożonym boczkiem z cebulą. Przyprawić i podawać z pyzami.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *