Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cape Brandy Pudding

Składniki:
– 25 dkg suszonych daktyli bez pestek
– 1 łyżeczka sody
– 400 ml gorącej wody
– 11 dkg masła+15g(do syropu)
– 20 dkg cukru+25 dkg
– 2 jajka,
– 24 dkg mąki
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 125 ml koniaku
– aromat waniliowy

Sposób przyrządzenia:
Daktyle pociąć w małe cząstki i podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać sodę i zalać gorącą wodą (250ml), zamieszać i odstawić do wystygnięcia. Wymieszać b. dobrze masło, cukier i jajka (mikserem). Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Dodać daktyle bez wody i wymieszać. Dodać daktyle z wodą i wymieszać znowu. Piec 40-50 min w 180 stopniach.
Przygotować syrop:
190ml wody zagotować z 15g masła i 25 dkg cukru na małym ogniu przez 10-15 min, dopóki nie "ciągnie się". Po odstawieniu z ognia dodać 125ml brandy (koniaku) i kilka kropel aromatu waniliowego. Zalać gorące ciasto. Serwować na ciepło lub zimno po całkowitym wsiąknięciu syropu z bitą śmietaną (bez cukru) albo lodami waniliowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *