Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bób w sosie pomidorowym po turecku.

Składniki:


  • 2kg bobu obranego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ filiżanki oliwi z oliwek
  • 1(400g) puszka obranych pomidorów
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 filiżanka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Posiekaną cebulę usmażyć na oliwie, dodać posiekany czosnek na kilka sekund. Dodać bób i pomidory i gotować aż bób jest całkowicie miękki. Pod koniec gotowania dodać wody w razie potrzeby. Kiedy bób jest już gotowy zdjąć z ognia i dodawać jogurt w małych ilościach. Dodać przecier pomidorowy. Podgrzać na małym ogniu, doprawić do smaku. Można podawać jako dostawka, ewentualnie jako sałatka na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *