Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bób po florencku

Składniki:

  • 1,5 kg młodego bobu
  • 2 łyżeczki soli
  • ¼ szklanki oliwy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 10 dkg pokrojonej w kostkę szynki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 ugotowane na twardo jajka – alternatywnie


Sposób przyrządzenia:

W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, posolić, dodać bób i gotować powoli przez 15 minut. Odcedzić zachowując 1 szklankę wywary. Schłodzić, obrać ze skórek. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, smażyć mieszając aż staną się szkliste, dodać szynkę, a gdy zacznie się rumienić dodać obrany bób i pozostawiony wywar. Przykryć, gotować powoli aż bób będzie miękki.
Jajka obrać, pokroić na ósemki, dodać do przygotowanego bobu, delikatnie wymieszać. Podawać posypane nacią pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *