Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bułka pszenna na zsiadłym mleku.

Skład:

  • 90 dag grubo mielonej mąki pszennej,
  • 2,5 szklanki pełnotłustego zsiadłego mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 dag drożdży,
  • 1 dag soli,
  • odrobina cukru.

Sposób przyrządzenia:
Zsiadłe mleko lekko ogrzać, dodać trzecią część mąki i roztarte z cukrem drożdże. Wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu, aby rozczyn podrósł. Po wyrośnięciu starannie roztrzepać go łyżką, dodać pozostałą mąkę, sól oraz jajko i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, aby drugi raz wyrosło. Ciasto włożyć do formy (nie może zająć więcej niż połowę objętości) i poczekać aż wyrośnie. Przed wstawieniem do pieca lub piekarnika powierzchnię posmarować rozbełtanym jajkiem. Bułkę piecze się 45 min. Po upieczeniu gorącą powierzchnie posmarować tłuszczem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *