Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Buritto z wołowiny – krok po kroku

Składniki:

    Tortille:

    • 20 dkg mąki pszenne
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 10 dkg masła lub margaryny
    • szczypta soli

    Farsz:

    • 50 dkg wołowiny (rozbratel)
    • 2 łyżki oleju
    • 1 szklanka mieszanki dowolnych warzyw, fasoli i kukurydzy
    • 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
    • 1 oczyszczona papryka jalapano
    • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
    • szczypta mielonego kminku
    • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Tortille:
    Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę
    Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do nylonowego woreczka i odstawiamy na 20 min. w chłodne miejsce.

    Schłodzone, odstane ciasto dzielimy na 10 części.

    Formując je w kulki.

    Na stolnicę wysypujemy nieco mąki, wałkujemy przykrywając folią na cienkie placki.

    Rozgrzewamy mocno specjalną płaską patelnię lub patelnie teflonową.

    Pieczemy (bez tłuszczu!) placki 1 min. po każdej stronie. Placki muszą być zupełnie jasne, tylko na wybrzuszeniach ciemniejsze.
    Upieczone tortille odkładamy na talerz, szczelnie zawijamy i odstawiamy do lodówki.

    Farsz:
    Umyte i osuszone mięso, obieramy z błon, tłuszczu, kroimy w kostkę.

    W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy wołowinę, przyprawy i dusimy podlewając wodą na wolnym ogniu aż wołowina zupełnie zmięknie.
    Kawałki mięsa dzielimy za pomocą dwóch widelców, rozrywając je wzdłuż włókien, dodajemy pozostałe składniki, podlewamy wodą.

    Dusimy aż będą miękkie a sos maksymalnie odparuje.

    Schłodzone tortille wyjmujemy z lodówki. kładziemy je jeszcze raz na gorącą patelnię, ogrzewając je dosłownie kilkanaście sekund po każdej stronie. Będą elastyczne i gorące.

    Na każdy nakładamy farsz.

    Zawijamy boki do środka.

    Zwijamy w rulon.

    Powodzenia i smacznego.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz

1 comment for “Buritto z wołowiny – krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *