Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń śmietanowo-truskawkowy

Składniki:

  • 2 ½ szkl. mleka
  • ½ szkl. śmietanki
  • op. budyniu śmietankowego
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • ½ szkl. cukru
  • 1 szkl. soku truskawkowego
  • 2 żółtka
  • cukier puder

Sposób wykonania:
½ szklanki mleka, budyń i mąką ziemniaczaną wymieszać ze sobą.
Natomiast resztę mleka doprowadzić do wrzenia z dodatkiem śmietanki i cukru po czym cały czas mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z mlekiem i budyniem.
Trzymać jeszcze na ogniu około 1 minuty i zdjąć z ognia.
Żółtka roztrzepać z sokiem i dodać je do budyniu.
Całość dokładnie wymieszać i przelać do salaterek.
Schłodzić w lodówce.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *