Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Budyń z kalafiorów

Składniki:

  • 75 dag kalafiorów,
  • 10 dag mąki,
  • 10 dag tłuszczu (margaryna lub masło),
  • łyżka masła,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 4 jaja,
  • cukier i sól do smaku,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • pęczek kopru,
  • żółty ostry ser


Sposób wykonania:

Kalafiory oczyścić, ugotować i osączyć z wody. Zrobić zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzić mlekiem i ostudzić. Do utworzonego gęstego ciasta dodać żółtka, posiekany koper, pokrajane drobno kalafiory i pozostałe składniki. Ubić pianę, wsypać tartą bułkę i całość ostrożnie wymieszać. Dalej postępować jak w przepisie na budyń z kapustą włoską. Podawać z białymi sosami i utartym serem.
Przepis nadesłany na "Wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *