Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brzdąc na kremówce

Składniki:

    Biszkopt:

    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • ¾ szklanki mąki pszennej
    • ¾ maki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • ½ szklanki cukru
    • 1 mały cukier waniliowy
    • ½ łyżki kakao
    • 2 łyżeczki żelatyny


    Sposób przyrządzenia:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka mocno schłodzić i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijając porcjami dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Gdy masa będzie jednolita przelać do tortownicy, upiec. Wszystkie składniki kremu mieszając doprowadzić do wrzenia, schłodzić, odstawić na kilka godzin do lodówki. Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki wody. Schłodzony krem miksować lub ubijać powoli dodając rozpuszczoną żelatynę. Odstawić. Biszkopt przekroić na połowę lub 3 części, przełożyć kremem. Schłodzić.
    Uwaga: kakao mozna zastąpić owocami dodawanymi na końcu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *