Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bożonarodzeniowe pierniczki

Składniki:
1 kg mąki
3 jaja
pól śmietany
25 dag tłuszczu (margaryna, masło, smalec)
1,5 szklanki cukru
25 dag miodu
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Tłuszcz, miód, cukier, kakao roztopi w garnku, wystudzić i wlać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto odstawić do następnego dnia. Rozwałkowywać porcje ciasta, wykrawać foremkami różne kształty, układać na blasze wyłożonej papierem. Piec w temp 170 stopni około 10-15 minut. Po wystudzeniu udekorować lukrem.
Przepis nadesłała na Wakacyjny Konkurs Manta i Pychotka  Ewelina Okrajni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *