Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Borówki amerykańskie w kremie

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
  • 1/3 szkl. mleka
  • kilka kropel esencji śmietankowej
  • 1 szkl. śmietanki
  • łyżeczka cukru pudru
  • 40 dag owoców borówki amerykańskiej
  • listki mięty

Sposób wykonania:

  1. W 1/3 szkl. mleka rozprowadzić budyń.
    Natomiast resztę mleka z dodatkiem masła i cukru doprowadzić do wrzenia po czym dodać budyń.
    Całość wymieszać i gotować około 2 minut.
    Po tym czasie zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    W miedzy czasie śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru.
    Masę budyniową ubijać na puch po czym dodać esencję zapachową a na koniec śmietankę.
    Całość delikatnie połączyć.
    W pucharkach układać na przemian warstwę kremu i warstwę borówek amerykańskich.
    Wierzch udekorować listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *