Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Boczniaki

Boczniaki smażone

Składniki: 800 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Boczniaki dokładnie oczyścić, duże można pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć blaszkami do dołu i odstawić do osuszenia. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać boczniaki. Trzymać na małym ogniu, do lekkiego zarumienienia się. Przed podaniem oprószyć solą…

Boczniaki w sosie serowym

Składniki: • boczniaki 4 sztuki duże • ser dorblue 10 dkg • śmietanka 18% 100 ml • ugotowany makaron świderki 10-20 dkg • gałka muszkatołowa i pieprz ziołowy do smaku Sposób przyrządzenia: Boczniaki kroimy w paseczki i lekko obgotowujemy w wodzie. Na patelnie wlewamy śmietankę i kruszymy ser – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera,…

Duszone boczniaki

Składniki: 50 dag boczniaka 3 łyżki masła 1 cebulę 75ml białego wina 1 szkl. rosołu 1 ząbek czosnku ¼ szkl. śmietany 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z grzybów odciąć trzonki a kapelusze wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, podsmażyć po czym grzyby wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz…

Placuch z boczniakami

Składniki: 35 dag boczniaków, 4 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 20 ml śmietany 12%, 4 łyżki masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, słodka papryka Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić osączyć i pokroić w paski. Jajka ze śmietaną ubić, doprawić solą i dodać mąkę.Boczniaki smażyć na maśle ok.5 min.wlać jajka, posypać papryką, posypać szczypiorkiem. Wstawić na 2-3 min.…

Boczniaki w jajecznicy

Składniki: 25 dkg boczniaków 1 cebula masło do smażenia 3-4 jajka ½ szklanki mleka Sposób przyrządzenia: Boczniaki umyć ( nie moczyć ), pokroić w paseczki. Cebule pokroić w ćwiartki i zeszklić na roztopionym maśle. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Dusić do miękkości. Jaja wybić do miseczki, wlać mleko i rozkłócić. Jaja wlać na patelnie…