Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bitki wołowe duszone w piwie

Składniki:

  • 1 ½ kg wołowiny
  • 50 dag cebuli
  • 2 łyżki masła
  • kilka kromek ciemnego chleba
  • 1 łyżka musztardy
  • 200 ml bulionu
  • ½ l ciemnego piwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinę rozgrzanego masła.
    Następnie mięso pokroić na plastry i lekko rozbić po czym układać plastry w naczyniu żaroodpornym przekładając je cebulką.
    Całość oprószyć solą oraz pieprzem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.
    Po tym czasie wyjąć mięso posypać zmielonym chlebem wymieszanym z musztardą.
    Zalać piwem oraz bulionem posypać cukrem oraz posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
    Dusić około 2 ½  godziny pod przykryciem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *