Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biszkopt z nadzieniem twarożkowo – bananowym

Składniki:

ciasto
• 4 jajka
• szklanka cukru
• 1/2 szklanki mąki tortowej
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• masło i tarta bułka do formy
krem
• 2 opakowania twarożku homogenizowanego
• 3 banany
• 2 łyżki cukru pudru
• cukier waniliowy
• 1/2 kostki masła
• 3 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki gęstej śmietany
• 1 cytryna
• 3 łyżki wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia:
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą prawie białą masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę i pianę stopniowo (na przemian) dodawać do żółtek, delikatnie mieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, temperaturę podwyższyć do 180°C. Piec 30 min. Ciasto wyjąć, przestudzić.
Przygotować krem: żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Jednego banana obrać, miąższ rozgnieść. Twarożki wymieszać ze śmietaną, dodać cukier waniliowy, miąższ z bananów, skórkę i część soku z cytryny, zmiksować. Żelatynę rozpuścić podgrzewając, cienkim strumieniem wlać do kremu, cały czas ubijać. Dodać masło z cukrem. Ubijać, aż krem zacznie gęstnieć.
Biszkopt przeciąć na 2-3 krążki, przełożyć kremem. Pozostałe banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny, udekorować wierzch tortu. Boki oprószyć wiórkami. Odstawić na 2 godz.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

1 comment for “Biszkopt z nadzieniem twarożkowo – bananowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *