Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Biała kiełbasa we francuskim cieście

Składniki:

  • 1kg białej kiełbasy
  • 20 dag ciasta francuskiego
  • łyżeczka pikantnej przyprawy ziołowej
  • żółtko
  • tłuszcz


Sposób wykonania:
Białą kiełbasę opłukać, włożyć do niewielkiej ilości wrzątku, parzyć 15min. Wyjąć, ostudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i posypać przyprawą ziołową, docisnąć dłonią. Pokroić w wąskie paseczki. Złożyć je po dwa razem. Zimną kiełbasę pokroić na kawałki                             o długości 10-15 cm. Każdy owinąć spiralnie podwójnym paseczkiem i posmarować rozkłóconym żółtkiem. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć kiełbaski w cieście. Piec w temperaturze 200st.do zrumienia ciasta  ok 20 min

Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Renata Kałużna

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *