Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant zapiekany z serem Weroniki P

Składniki:

  • bażant
  • serce i wątróbka z bażanta
  • 150 g masła
  • 1 cebula
  • 250 g pieczarek
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 1 kieliszek wytrawnego wina
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Sposób wykonania:
    Bażanta podzielić na 4 porcje, które oprószyć solą i zarumienić na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć do rondla, skropić winem i trzymać na ogniu ok. 15 min.
    W między czasie wątróbkę oraz serce pokroić paseczki, wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem, dodać pokrojone pieczarki oraz posiekaną cebulę.
     Całość wymieszać, smażyć przez chwile po czym podlać winem i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem.
    Następnie przełożyć bażanta do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, polać go sosem z duszenia oraz dodatkami dousznymi w winie.
    Całość zalać jeszcze śmietaną wymieszaną z mąką i posypać startym serem.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać ok. 40 min.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *