Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bażant w sosie porzeczkowym

 

Składniki:

  • bażant
  • 10 dag słoniny
  • 1 ½ łyżki masła
  • 1 szkl. galaretki porzeczkowej
  • 1 łyżka musztardy
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • sok z 1 cytryny

 

Sposób wykonania:

  1. Bażanta oprószyć solą oraz pieprzem po czym owinąć plasterkami słoniny i wstawić do lodówki na kilka godzin.
    Po tym czasie wyjąć ptaka z lodówki a plasterki słoniny pokroić w słupki i naszpikować nimi bażanta.
    Przełożyć go do brytfanny wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika i zarumienić, wówczas obłożyć go pozostałymi plasterkami słoniny i dopiec.
    W trakcie pieczenia skrapiać wodą.
    W między czasie galaretkę porzeczkowa wymieszać z czerwonym winem i musztardą po czym ją rozgrzać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    Miękkiego bażanta wyjąć, pokroić w plastry i polać porzeczkowym sosem.

     

    Przepis został nadesłany na „Konkurs z Kolażem” przez Karolina P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *