Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Barramundi x 4

Barramundi – Lates calcarifer – to dwuśrodowiskowa ryba z rzędu okoniokształtnych żyjąca zarówno w wodach słodkich jak i słonych. Naturalne miejsca występowania tej ryby to Australia, Azja i wody Oceanu Spokojnego Dorasta do długości 1,8 m i wagi 60 km. W handlu oferowane są zazwyczaj tusze i filety do wagi 1 kg. Obecnie ryba ta pozyskiwana jest z hodowli.  Smakoszy zachwyca niepowtarzalnym, wyśmienitym smakiem, białym i delikatnym mięsem, brakiem drobnych ości. Oferowana jest w najlepszych restauracjach świata.  
Barramundi można przyrządzać na wszystkie znane sposoby . Czy to duszona, pieczona, smażona czy gotowana smakuje znakomicie. Coraz większe zapotrzebowanie na tę rybę przyczyniło się do uruchomienia pierwszej w Polsce hodowli barramundi pod Olsztynem.

Filet z barramundi w cytrusowym sosie
Składniki:

5 porcji filetów z barramundi ze skórą
sok z 1 pomarańczy
sok z 1 cytryny
¼ szklanki białego, wytrawnego wina
olej słonecznikowy
sól, pieprz
mąka

Sposób przyrządzenia:
Sok z cytryny i pomarańczy wymieszać z winem i w małym rondlu podgrzewać aż się zredukuje o około ½ objętości. Skorygować smak cukrem i przyprawami, trzymać w cieple.
Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim filety po 3 – 5 minut z każdej strony zależnie od grubości. Jako pierwszą smażymy stronę ze skórą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, w tym przypadku z makaronem ryżowym. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem i dekorujemy wg uznania.



Filet z barramundi z  salsą
Składniki:

5 porcji filetów z Barramundi ze skórą
sól, pieprz
mąka
olej słonecznikowy
Salsa:
1 mango
1 awokado
2 posiekane dymki
1 gałązka naci kolendry
½ papryczki chili
sok z połowy limonki
sól

Sposób przyrządzenia:
Owoce obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z limonki, wymieszać. Dodać pokrojoną dymkę i nać kolendry, przyprawić solą, ponownie wymieszać.
Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć na nim filety po 3 – 5 minut z każdej strony zależnie od grubości. Jako pierwszą smażymy stronę ze skórą.
Podawać z przygotowaną salsą.


Filet z Barramundii w orzechowej panierce
Składniki:

4 filety z Barramundi po około 15 dkg każdy
sól, pieprz
oliwa
Panierka:
½ szklanki posiekanych orzechów nerkowca
½ szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
4 łyżki miękkiego masła

Sposób przyrządzenia:
Składniki panierki dokładnie wymieszać.
Umyte i osuszone filety przyprawić solą i pieprzem, dokładnie natrzeć pastą przygotowaną z orzechów z dodatkami. Na patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć filety przez 2 minuty z każdej strony. Tak przygotowane filety dopiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 5 minut. Podawać z zestawem sałat.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *