Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baranina po tatarsku

 

Składniki:

  • ¾ kg baraniny
  • główka białej kapusty
  • ¾ szkl ryżu
  • ½ szkl śmietany
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać 1 ½ szkl osolonej wody i ugotować aby był lekko twardy.
    W między czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, które zemleć w maszynce.
    Wówczas dodać do niego ryż i całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Natomiast kapustę podzielić na pojedyncze liście, które sparzyć wrzątkiem po czym nakładać na niej farsz i zawijać tak jak na gołąbki.
    Ułożyć je ściśle w rondlu i zalać śmietaną.
    Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
    Na koniec sos można zagęścić mąka wymieszaną z odrobina wody.

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *