Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bananowy suflet

Składniki:

  • banan 3 sztuki
  • masło 2 łyżki
  • jajka 3 sztuki
  • mąka 1 łyżka
  • cukier 2 łyżki
  • mleko 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    Sposób przyrządzenia:
    Banany należy obrać ze skórki, odkroić końcówki, a następnie przetrzeć
    przez sitko lub zmiksować blenderem. Mleko należy zagotować, dodać do
    niego podczas gotowania 1 łyżkę białego cukru i cukier waniliowy,
    następnie dodać mąkę pszenną wcześniej rozprowadzoną w 3 łyżkach letniej
    wody. Wszystko razem należy gotować przez chwilkę na małym ogniu, a
    następnie nieco wystudzić, po czym dodać przetarte lub zmiksowane
    banany, żółtka jaj i energicznie wszystko wymieszać. Z białek jej należy
    ubić pianę, dodając do niej szczyptę soli, a już pod koniec ubijania
    jedną łyżkę cukru. Pianę należy bardzo strożnie połączyć z masą
    bananową, po czym przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do sufletów
    i wstawić na 20- 25 min do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *