Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka ziemniaczana z grzybowym farszem

Składniki:

  • 8 ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku

Farsz:

  • 25 dkg grzybów
  • 2 cebule
  • olej


Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Dodać mąkę, skłócone jajko, sól i pieprz, wymieszać dokładnie. Aby masa nie czerniała można dodać łyżkę śmietany.
Na patelni rozgrzać olej, dodać oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby i pokrojoną drobno cebulę, smażyć aż odparuje powstający sos, przyprawić, wymieszać.  Do wysmarowanej tłuszczem odpowiedniej formy wlać połowę masy ziemniaczanej, na niej ułożyć przygotowane grzyby, przykryć resztą ziemniaków. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż powierzchnia babki dobrze się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *