Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z suszonymi morelami

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • 300 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 kieliszki rumu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • masło
  • bułka tarta
  • 200 g suszonych moreli

    Sposób wykonania:
    Morele zalać rumem i odstawić.
    Następnie cukier zalać ćwierć szklanki wody, dodać olej i podgrzewać na małym ogniu do powstania gładkiej masy, którą odstawić na bok aby ostygła.
    Do ostygniętej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtka.
    Całość dokładnie zmiksować i przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Na wierzchu rozłożyć morele.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *