Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka z marchewki i cukinii

Składniki:

    • 1 marchewka
    • 1 nieduża cukinia
    • 4 cebulki dymki
    • 1/3 szklanki chudego twarogu
    • 1 jajko
    • ½ szklanki mąki razowej
    • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • oliwa
    • ulubiony pikantny sos
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Cukinię i marchew umyć, osuszyć, obrać. Cukinię przekroić wzdłuż na połowę, usunąć gniazda nasienne. Marchew cukinię i dymkę zetrzeć na tarce, dodać twaróg, jajko, mąkę i pieprz, posolić, dokładnie wyrobić. Na blaszce do pieczenia uformować z „ciasta” kopczyk w kształcie babki, skropić oliwką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 10 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną i polać sosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *