Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka ucierana Wioli

Składniki:

  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • tłuszcz do posmarowania formy

Lukier:

  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Sposób przyrządzenia:
Budyń wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo mąkę i mleko. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Formę z kominkiem posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. 3/4 ciasta przełożyć do formy, pozostałe połączyć z kakao, wylać na wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 50 min. w 180*C. Połączyć składniki lukru. Gorącą babkę polukrować.
Przepis nadesłany na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *