Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka pomarańczowa

Składniki:

  • kostka masła
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ skzl. mąki tortowej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka esencji pomarańczowej
  • 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
  • 1/3 szkl. soku wyciśniętego z pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku o pieczenia
  • łuszcz do formy
  • tarta bułka do formy

Sposób wykonania:

  1. Jajka ubić razem z cukrem po czym dodać sok i skórkę pomarańczową, esencję oraz obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Całość dokładnie wymieszać pod koniec dodając jeszcze roztopione masło.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 45 minut.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *